معرفی مهمترین الگوریتم های گوگل و بررسی تاثیر آنها روی سئو

امروز در دکتر مهندس قصد داریم به بررسی مهمترین الگوریتم های گوگل و تاثیر آنها روی دنیای سئو صحبت کنیم. اصلا الگوریتم ها چه تاثیری روی سئو دارند؟!

الگوریتم های گوگل و تاثیر آنها بر دنیای سئو – از دیروز تا امروز

آیا تابحال برایتان سوال پیش آمده است لینک هایی که از وبسایت های مختلف به ترتیب قرار گرفته اند با چه هدفی رتبه بندی شده اند؟ اصلا معیار گوگل چیست و چه تفاوتی با سایر موتورهای جستجو دارد. امروز در وبسایت X قصد داریم تا به بررسی کلی و تاریخچه الگوریتم های سئو در گوگل بپردازیم و ببینیم اصلا چه این الگوریتم ها با چه هدفی ساخته شده اند و چگونه کار می کنند. شما اگر یک سئوکار باشید، طراح وب باشید و یا حتی یک بازدیدکننده معمولی باشید، این اطلاعات به خوبی برایتان مفید واقع می شود، چرا که پس از خواندن این مقاله تبدیل به یک: سئوکار ماهر، طراح وب حرفه ای و علی الخصوص بازدیدکننده دانا می شوید و همیشه می دانید که چطور و چگونه باید جستجو کنید و به مقصد نهایی خود برسید. متاسفانه عدم دانش در نحوه جستجو به خصوص در ما ایرانی ها بسیار دیده می شود.
لازم به ذکر است در این مقاله از سایت های خوب این حوزه، یعنی سرچ انجاین ژورنال (Search Engine Journal) و سرچ انجاین لند (Search Engine Land) استفاده کرده ایم تا شما هم از آخرین اطلاعات و تغییرات الگوریتم های سئو و گوگل مطلع شوید.

تاریخچه الگوریتم های موتورهای جستجوی گوگل

پیش از اینکه نگاهی به تاریخچه کلی الگوریتم های گوگل و تاثیر آن بر دنیای دیجیتال مارکتینگ و سئو سخن بگوییم، لازم به ذکر است گوشزد شود که تبلیغات رسانه ای و … تاثیری روی محبوبیت این موتور جستجو نداشت، بلکه همین الگوریتم ها باعث موفقیت گوگل شدند و مطمئنا اگر گوگل خود را در این میان بروز نگه ندارد، همانطور که موتور جستجوی قدرتمند سالیان نه چندان دور یعنی یاهو (Yahoo) را شکست داد، شکست خواهد خورد، چرا که به قول معروف تکنولوژی و علم بی پایان اند و هر روز که می گذرد درحال تکامل و پیشرفت هستند.
در ادامه کمی به بررسی این موضوع که دلیل اصلی اختراع الگوریتم های گوگل چه بود را مورد بررسی قرار می دهیم، همراه سایت دکتر مهندس باشید.

دلیل اصلی معرفی و ساخت الگوریتم ها از دیروز تا به امروز

همانطور که از اسم موتور جستجو (Search Engine) مشخص است، فضایی است که قصد دارد کاربر را به هدفش که می شود همان عبارتی که جستجو کرده است، برساند. به طور مثال شما به دنبال بهترین فیلم های سال 2020 هستید و طبیعتا برای اینکه بخواهید متوجه شوید که اصلا چه فیلم هایی امسال منتشر شده اند و با بازخورد مثبت منتقدان و بینندگان مواجه شدند، عبارت “بهترین فیلم های سال 2020” را جستجو می کنید و بعد از آن می بینید سایت های مختلفی برایتان با این موضوع نمایش داده می شود و گاهی اوقات تا چندین صفحه، با توجه به رقابت و پرطرفدار بودن کلمه، سایت و مطلب مرتبط با سرچ شما وجود دارند.
اما واضح است که از اول همچین الگوریتم هایی برای ساده شدن کار کاربر وجود نداشته است.

نتیجه هوشمندی که درحال حاضر مشاهده می کنید و روزانه به عنوان سئوکار، طراح وب و یا حتی یک بازدیدکننده ساده با آنها مواجه می شوید، از همان روز اول اینگونه موفق نبوده است. به طور مثال اگر شما تا شش سال قبل یک کلمه ای را سرچ می کردید، با انبوهی از زامبی پیج و وبسایت های اسپم مواجه می شدید و در اکثر اوقات حتی گوگل شما را به عبارتی که جستجو می کردید نزدیک هم نمی کرد، چه برسد به اینکه بخواهد نمایش دهد.

دیگر صدای وبمسترها و کاربرانی که از گوگل استفاده می کردند درآمد تا اینکه

جالب است بدانید موارد منفی که ذکر کردیم، در سال های 2010 الی 2012 به اوج خود رسیده بود و خیلی از وبسایت ها صدایشان درآمده بود چرا که یک سایت تازه تاسیس به سادگی می توانست با یک کپی پیست ساده، زحمایت وبسایتی که ساعت ها و یا حتی شاید روزها برای محتوا کشیده بود را به نام خود ثبت کند. در نتیجه نارضایتی کاربر و بازدیدکننده را به دنبال داشت و وی نمی توانست به هدف خود که همان کلمه و عبارت جستجو شده بود برسد.

به همین دلیل کمپانی گوگل (Google) تمام و کمال تمرکزش را روی الگوریتم های دید خود گذاشت.

معرفی مهم ترین و معروف ترین الگوریتم های گوگل و تاثیر آنها روی سئو

قبل از اینکه ما را در خواندن و بررسی الگوریتم های سئو و گوگل همراهی فرمایید، لازم به ذکر است ما ده ها و حتی شاید صدها الگوریتم کوچک و بزرگ داریم که همگی آنها وظیفه تحلیل داده های سایت را برعهده دارند، شاید در نگاه اول بسیار پیچیده به نظر بیاید اما مقصد نهایی همه آنها مساویست با رضایت کاربر.
به دلیل گسترده بودن دنیای الگوریتم های گوگ و سئو، ما تنها به برخی از مهمترین ها و رایج ترین های آنها خواهیم پرداخت، همچنین این مقاله هر مدت یکبار با معرفی الگوریتم های جدیدتر توسط گوگل بروزرسانی می شود تا شما هم در دنیای سئو یک فرد بروز بمانید و باشید.

نامگذاری الگوریتم ها شاید در نگاه اول برایتان کمی عجیب و حتی خنده دار باشد

نکته مهم: اگر به تازگی قصد دارید که با الگوریتم های گوگل برای سئو سایت خود آشنا شوید، شاید از نام های آنها تعجب کنید، چرا که اکثر نامگذاری ها با توجه به شباهت عملکرد و ویژگی های این الگوریتم ها با حیوانات انجام شده است، پس لطفا تعجب نکنید.

1- الگوریتم مرغ مگس خوار (Hummingbird)

در دو بخش بالاتر گفتیم که یکی از بزرگترین معضلات گوگل که با آن دست و پنجه نرم می کرد و حتی صدای کاربران این موتور جستجو را درآورده بود، نرسیدن کاربر به هدف خود از جستجو بود. برای اولین بار گوگل در سال 2013 از این الگوریتم رونمایی کرد و مدعی شد که این الگوریتم علی رغم اسمش (مرغ مگس خوار) قادر است تا مفهومی که کاربر درک کرده است را متوجه شود و در واقع تمرکز آن روی کلمات کلیدی است که کاربران جستجو می نمایند. شاید برایتان جالب باشد که بدانید الگوریتم هایی مثل برت (Bert) وظیفه تکامل الگوریتم مرغ مگس خوار (Hummingbird) را دارند؛ البته اگر بگوییم که کم کم این الگوریتم دارد جای خود را به سایر الگوریتم ها می دهد و همانند چند سال گذشته آنقدر بولد نیست، بیراه هم نگفته ایم.
به معنای دیگر الگوریتم های جدید، با هدف ادامه دادن راه الگوریتم های قبلی ساخته و معرفی می شوند.

معرفی الگوریتم مرغ مگس خوار (Hummingbird) و تاثیر آن روی دنیای سئو
معرفی الگوریتم مرغ مگس خوار (Hummingbird) و تاثیر آن روی دنیای سئو

2- الگوریتم رنک برین (RankBrain)

همانطور که گفته شد الگوریتم ها با هدف راحت سازی کاربر برای رفع نیاز خود درحال توسعه و تکمیل می باشند. الگوریتم رنک برین (RankBrain) هم همانند دیگر الگوریتم های گوگل با همین هدف معرفی شد. اگر بخواهیم دقیق این الگوریتم را بررسی کنیم، متوجه می شویم که اگر شما بتوانید سایت خود را تبدیل به یک برند در حوزه مورد فعالیت خود کنید، نمره بهتری از سوی این الگوریتم دریافت می کنید. حال برند شدن یعنی چه؟ یعنی اینکه اگر سایت شما در حوزه دانلود فیلم است و اگر یک کاربر به دنبال فیلم جدید بود و یا هر احساس نیازی در این حوزه داشت، به سایت شما بیاید و نیازش رفع شود. این الگوریتم وظیفه درک مفهوم را دارد و بسیار سختگیر است و زمانی که متوجه شود کاربر در وبسایت شما نتوانسته است به خواسته اش برسد، کاملا عصبانی می شود؛ به طور کلی اگر روی سئوی سایت خود کار کنید و برند شوید و از همه مهمتر کاربر با جستجوی خود و رسیدن به سایت شما به هدفش برسد، توانسته اید امتیاز قبولی را از رنک برین (RankBrain) و علی الخصوص گوگل دریافت کنید.

کارهایی که باعث شوند کاربران از گوگل وارد سایت شده و در صفحات بچرخند، برای این الگوریتم و سئو بسیار مناسب هستند.

معرفی الگوریتم رنک برین (RankBrain) و تاثیر آن روی دنیای سئو3- الگوریتم موش کور (Possum)

همه ما به خوبی می دانیم که خیلی از مشاغل و کسب و کارها محدود به یک نقطه خاص می شوند و مشتریان خاص خود را دارند. به طور مثال شما در شهر تبریز زندگی می کنید و قصد دارید به طور اینترنتی میوه سفارش دهید، در نتیجه عبارت “سفارش آنلاین میوه در تبریز” را سرچ می کنید. الگوریتم موش کور (Possum) در این بین سعی می کند تا نزدیکترین فروشگاه ها و وبسایت هایی که خدمات مورد نیاز شما را انجام می دهند را برای شما پیدا کند. جالب است بدانید این الگوریتم برخلاف نامش اصلا هم کور نیست و کاری می کند که شما دقیقتر به هدف های خدماتی خود برسید. بعد از اضافه شدن الگوریتم موش کور در سال 2017، مفهوم سئو محلی (Location Seo) شکل گرفت و فروشگاه ها و وبسایت های خدماتی برای بهبود سئوی سایت خود، اجبارا باید دستورات آن را رعایت کنند.

لازم به ذکر الگوریتم Possum در سالیان اخیر دچار تغییرات مثبتی شده است، طوری که برای پیدا کردن بهترین شرکت ها، فروشگاه ها و وبسایت های خدماتی مورد نظرتان (بدون اهمیت دادن به منطقه جغرافیایی) کمک حال کاربران موتور جستجوی گوگل هستند.

معرفی الگوریتم موش کور (Possum) و تاثیر آن روی دنیای سئو
معرفی الگوریتم موش کور (Possum) و تاثیر آن روی دنیای سئو

4- الگوریتم پاندا (Panda)

الگوریتم از زمان معرفی و شروع به کار در موتور جستجوی گوگل، خدمات بسیار بزرگی را به سئوکارها، وبمسترها و علی الخصوص بازدیدکنندگان کرده است. در اول محتوا مفصلا راجع به مشکلاتی که قبلا در موتور جستجوی گوگل، مثل فراوان بودن زامبی پیج ها و اسپمرها وجود داشت صحبت کردیم. الگوریتم پاندا (Panda) با هدف مبارزه و بررسی صفحات اعتبار پایین (به هر دلیلی، از محتوای کوتاه گرفته تا استفاده مکرر و ربات طور از یک کلمه کلیدی خاص و علی الخصوص عدم جذاب بودن متن های آن) وارد کار شد. البته در اوایل کار این الگوریتم، اشتباه ها و انتقادات زیادی بر این الگوریتم وارد بود اما خوشبختانه با گذشت چندین ماه و سال، کم کم گوگل توانست با آپدیت هایی که ارائه می دهد، از پاندا یک الگوریتم قابل اتکا بسازد. شخصا معتقدم از زمانی که این الگوریتم پا به این عرصه گذاشت، باعث شد تا مفهوم ترجیح کیفیت بر کمیت شکل اساسی و جدی تری به خود بگیرد و وبمسترها واقعا به فکر بازدیدکننده و کاربر خود باشند. در یک کلام دوره کپی کردن و بازنویسی بی کیفیت محتوا کاملا به اتمام رسیده است و گوگل و پاندا تنها به محتوای اختصاصی با کیفیت اهمیت می دهند.

آخرین آپدیت بزرگ الگوریتم پاندا (Panda) برمی گردد به سال 2019 که صحبت های جان مولر در رابطه با الگوریتم پاندا در وبسایت سرچ انجاین ژورنال (Search Engine Journal Website) موجود است.

الگوریتم پاندا را می توان جزو مهمترین الگوریتم های حال حاضر گوگل دانست.

معرفی الگوریتم پاندا (Panda) و تاثیر آن روی دنیای سئو
معرفی الگوریتم پاندا (Panda) و تاثیر آن روی دنیای سئو

5- الگوریتم پنگوئن (Penguin)

از زمانی که گوگل صراحتا اعلام کرد وجود لینک شما در سایتی به غیر از سایت خودتان ( به اصطلاح بک لینک (Backlink) ) می تواند باعث رشد و افزایش بازدید اورگانیک و مستقیم شما در موتور جستجوی گوگل شود، مردم روی آوردند به خرید بک لینک های انبوه و اسپم؛ به معنای دیگر تا چند سال قبل هر مدیر سایت اگر بک لینک بیشتری داشت و یا خریداری می کرد، قطعا موفق بود. در این بین بازار خرید و فروش بک لینک (مجموعا لینک هایی که با پول به دست می آیند) در دنیای سئو داغ شد، گوگل که این وضع را نمی توانست تحمل کند، الگوریتم پنگوئن را با هدف تشخص بک لینک های بی کیفیت، پولی و غیرطبیعی، وارد عرصه کرد. کسانی که مورد مذکور بالا را رعایت نکنند، مطمئن باشند جریمه سخت و غیرقابل جبرانی در انتظارشان است؛ به معنای دیگر باید با وبسایت خود خداحافظی کنند و پنالتی شوند.

البته هنوز نمی توان گفت که الگوریتم پنگوئن (Penguin) کاملا لینک های پولی، غیرطبیعی و اسپم را می شناسد و اگر یک وبمستر یا سئوکار باشید، حتما مطلع هستید که به راحتی با رعایت چند نکته ساده می توان این الگوریتم و علی الخصوص گوگل را دور بزنید (به اصطلاح سئوی کلاه سیاه) اما تضمینی وجود ندارد که اگر در آینده الگوریتم پاندا تقویت شود، سایت شما نابود نشود.

نکته مهم: در لینک سازی خود دقت کنید و تا جایی که امکان دارد طبیعی رفتار کنید، دقیقا مثل یک کاربر.

معرفی الگوریتم مرغ پنگوئن(Penguin) و تاثیر آن روی دنیای سئو
معرفی الگوریتم مرغ پنگوئن(Penguin) و تاثیر آن روی دنیای سئو

توضیحات مهم و تکمیلی راجع به مقاله معرفی الگوریتم های گوگل برای بهینه سازی وبسایت (سئو)

همانطور که بارها و بارها در همین مقاله تاکید شد، ما ده ها و یا حتی شاید صدها الگوریتم متفاوت داریم که هر یک وظیفه های مختفی دارند اما هدف و مقصد نهایی همگی آنها این است که کاربر راحت تر و بهتر چیزی که سرچ کرده است را پیدا کند.
احتمالا با خود گفته اید که جای خیلی از الگوریتم های مهم در این مقاله خالی است، اما نگران نباشید این مقاله هر چند مدت یکبار بروزرسانی می شود و تا جایی که امکان دارد آن را تبدیل به یک مقاله جامع تر می کنیم. همچنین هدف ما این است که خیلی از الگوریتم های مهم که دنیای بزرگ تری در دنیای سئو دارند رو به طور موشکافانه در سایر مقالات بررسی کنیم.

چگونه می توانم رضایت کامل الگوریتم های گوگل را جهت بهبود سئوی سایتم به دست آورم؟

الگوریتم های گوگل روز به روز درحال تغییر و گسترش هستند و در نتیجه برای اینکه شما سئوی سایت خود را بهبود بخشید، لازم است تا از آخرین حواشی های دنیای سئو باخبر باشید، البته مطلع بودن تنها کافی نیست و باید تک تک جزئیات را که باعث رضایت کاربر می شوند را پیاده سازی کنید. اگر به هر دلیلی وقت این کارها را ندارید، می توانید پروژه یا مدیریت سئوی سایت خود را به وبسایت ما که متشکل از بهترین متخصصان این حوزه است بسپارید.

برای مشاوره و واگذاری سئوی سایت خود به ما اینجا کلیک کنید (می تواند انکرتکست باشد) تا در کوتاه ترین زمان ممکن پاسخگوی شما باشیم.

 

علی آهوی آتشین

مدیر تیم برندینگ پزشکی «دکترمهندس»

جدیدترین مقالات

مقالات مرتبط

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *